A A Lettergrootte

Rol patiëntenorganisaties

Patiëntenorganisaties beoordelen de (kandidaat) expertisecentra vanuit het patiëntenperspectief. Dit doen zij op basis van de kennis en ervaringen die patiënten uit hun achterban met het expertisecentrum hebben. Dit biedt patiënten de zekerheid dat een erkend expertisecentrum samenwerkt met de patiëntenorganisatie. Ook maakt het duidelijk dat het expertisecentrum, volgens patiënten, goede zorg levert en men actief is op het terrein van patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek. Een patiëntenorganisatie krijgt zo ook een beeld van hoe haar achterban de kwaliteit en de organisatie van de zorg in Nederland voor de zeldzame aandoening ervaart.
Patiëntenorganisaties die geen duidelijk beeld hebben hoe hun patiënten de zorg en expertise beoordelen, kunnen zich richten tot de VSOP voor hulp en/of advies. 

Voorlichting en instructie 

Voor patiëntenorganisties die één of meerdere expertisecentra beoordelen, organiseren we (online) instructiebijeenkomsten. Hierin lichten we toe wat er van hen wordt verwacht, en hoe zij zich daarop kunnen voorbereiden.

Op woensdagavond 2 februari 2022 organiseren we een algemene informatiebijeenkomst voor patiëntenorganisaties over de beoordelingsprocedure in 2022. 

Later in het voorjaar organiseren we nog enkele instructiebijeenkomsten specifiek voor patiëntenorganisties die zijn uitgenodigd voor deelname aan de beoordelingsprocedure.

VSOP ondersteunt

De VSOP staat klaar om patiëntenorganisaties te ondersteunen bij de beoordelingsprocedure. Om gemakkelijk bereikbaar te zijn, is vanaf medio maart onze telefonische hulplijn voor de beoordelingsprocedure van expertisecentra open:

035 - 603 4096

Belt u bij voorkeur op maandag, dinsdag of donderdag.

Ook kunt u via expertisecentra @ vsop.nl per mail uw vragen aan ons stellen.
Of plan een bel- of zoom-afspraak in op een moment dat voor u goed uitkomt.Laatst bijgewerkt op 6 januari 2022