A A Lettergrootte

Rol patiëntenorganisaties

Patiëntenorganisaties beoordelen de (kandidaat) expertisecentra vanuit het patiëntenperspectief. Dit doen zij op basis van de kennis en ervaringen die patiënten uit hun achterban met het expertisecentrum hebben. 

Dit biedt patiënten de zekerheid dat een erkend expertisecentrum samenwerkt met de patiëntenorganisatie. Ook maakt het duidelijk dat het expertisecentrum, volgens patiënten, goede zorg levert en men actief is op het terrein van patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek. Een patiëntenorganisatie krijgt zo ook een beeld van hoe haar achterban de kwaliteit en de organisatie van de zorg in Nederland voor de zeldzame aandoening ervaart. Patiëntenorganisaties die geen duidelijk beeld hebben hoe hun patiënten de zorg en expertise beoordelen, kunnen zich richten tot de VSOP voor hulp en/of advies. 

Vragen en advies

De VSOP coördineert het beoordelingsproces door patiëntenorganisaties, ondersteunt hen daarbij en is het loket voor vragen. Voor alle vragen gedurende de toetsingsprocedure kunt u contact opnemen met de VSOP via: expertisecentra@vsop.nl.

In de loop van 2021 zal ook een telefonische hulplijn worden geopend.

Laatst bijgewerkt op 26 november 2020