A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Cystic fibrosis in neonatale hielprikscreening

29-11-2010

De aandoening cystic fibrosis (CF) wordt per 1 mei 2011 toegevoegd aan de neonatale hielprikscreening. Dat schrijft minister van VWS Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
In de brief antwoordt de minister op Kamervragen over dit onderwerp. Het besluit is een reactie op een eerder advies van de Gezondheidsraad om CF van de neonatale hielprikscreening toe te voegen.
De minister verzoekt ZonMw om de huidige pilot cystic fibrosis nog vier maanden te verlengen, om de aansluiting van de pilot op de landelijke invoering te garanderen

De VSOP staat achter dit besluit. Het betekent dat de diagnose CF sneller na de geboorte wordt gesteld en dat kinderen direct goed gevolgd en indien nodig behandeld kunnen worden. Dat is voor het toekomstperspectief van CF patiënten belangrijk omdat ze in een betere conditie zullen blijven en minder opnames in het ziekenhuis noodzakelijk zijn.

De VSOP was als lid van de Programmacommissie Neonatale Screening (ondergebracht bij het Centrum Voor Bevolkingsonderzoek) betrokken bij het advies aan de minister.

Klik hier voor het persbericht van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

>>Cystic fibrosis in neonatale hielprikscreening

Print