A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

13-weken echo helpt bij weloverwogen besluit

07-10-2018

Een standaard echoscopisch onderzoek bij 13 weken kan ernstige afwijkingen bij de foetus al vroeg aan het licht brengen, op die manier geef je de ouders tijd voor eventueel verder onderzoek. Dat komt een weloverwogen beslissing over het al dan niet continueren van de zwangerschap ten goede. Geïnformeerde zwangeren kunnen nu al op eigen verzoek en kosten een dergelijke 13-weken-echo krijgen, wat zorgt voor ongelijkheid van zorg ten aanzien van minder geïnformeerde en minder welgestelde vrouwen.

Sinds enkele maanden bestaat er een 13-wekenecho-consortium van diverse stakeholders betrokken bij de prenatale screening en diagnostiek (gynaecologen, artsen, verloskundigen, genetici, epidemiologen, echoscopisten, patiëntenorganisaties en psychologen) die ervoor pleiten om deze test snel op de politieke agenda te zetten. De VSOP maakt deel uit van dit consortium. Dit consortium ziet de 13-wekenecho als een onderdeel van het structureel echoscopisch onderzoek dat uit twee etappes zou kunnen bestaan, als vrouwen daarvoor kiezen.

Gynaecologen, genetici, verloskundigen, echoscopisten, epidemiologen en patiëntenorganisaties pleiten voor de invoer van een vroege screening naar structurele afwijkingen bij de foetus. Dit naar aanleiding van een Nederlandse studie en van het positieve advies van de Gezondheidsraad van december 2016. Dat advies ligt er nu bijna twee jaar en wacht nog op een antwoord van de minister van WVS. 

Lees het complete artikel bij Medisch Contact

>>13-weken echo helpt bij weloverwogen besluit

Print