A A Lettergrootte

DNA-festival -Knippen en plakken in de mens

15-03-2020 t/m 15-03-2020 NEMO Science Museum

Tijdens het DNA-festival kun je meepraten over een onderwerp dat iedereen aangaat: het genetisch beter maken of verbeteren van de mens. Wat vind jij van de mogelijkheid om het DNA van embryo’s aan te passen? Wellicht kun jij in de toekomst bepalen welke kleur ogen je kind krijgt, kun je een akelige genetische ziekte verwijderen uit het DNA van je kind of kun je kiezen voor een kind met aanleg voor sportiviteit. Onderzoek tijdens het DNA-festival hoe jij daarover denkt. Ontmoet de Foutjes Fixers, ga in gesprek met wetenschappers en ethici, verleg je grens met cabaretier Lieven Scheire, zoek naar oplossingen met Denker des Vaderlands Daan Roovers, ontwerp je eigen baby en deel je mening tijdens een van de dialogen.

In gesprek over het aanpassen van embryo-DNA
De ontwikkeling van de baanbrekende CRISPR-Cas techniek maakt het knippen en plakken in het DNA van embryo's straks mogelijk. Hiermee kun je voorkomen dat een kind een ernstige erfelijke ziekte krijgt en kun je ook de uiterlijke en fysieke kenmerken van een kind aanpassen, zoals oogkleur of sportiviteit. Maar hoe werkt die technologie eigenlijk en wat willen we ermee? Wie krijgt de controle over deze techniek en welke gevolgen heeft het straks voor de samenleving? Kom erachter waar jouw grenzen liggen en wat jij vindt van het beter maken en het verbeteren van mensen.


Hoe we met deze nieuwe technologie moeten omgaan, is een vraag die niet alleen beantwoord kan worden door artsen, wetenschappers en politici. Het is een vraag voor ons allemaal: in wat voor samenleving willen we straks leven?
 

De DNA-dialoog
De DNA-dialoog, een initiatief van Erasmus MC, Rathenau Instituut, NPV – Zorg voor het leven, Erfocentrum en NEMO Kennislink, reist door het hele land en onderzoekt hoe Nederlanders denken over het aanpassen van embryo-DNA. De uitkomsten van alle DNA-dialogen worden in een rapport verzameld en eind 2020 aangeboden aan politici, wetenschappers en de Nederlandse samenleving.

Aanmelden verplicht via het aanmeldformulier
 
Leeftijd > 16
Gratis entree
Aanmelden verplicht via dit formulier
Locatie: NEMO Science Museum
13:00 - 17:00 (inloop met koffie/thee 12:30)
dnadialoog@erfocentrum.nl  
 
Lees alvast meer over dit onderwerp:
 

>>>DNA-festival -Knippen en plakken in de mens

Print