A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Date2innovate 21 maart groot succes

23-03-2014

Vrijdagmiddag 21 maart namen 13 patiëntenorganisaties, 11 bedrijven en ruim 14 onderzoekers deel aan Date2innovate in het WKZ in Utrecht. De bijeenkomst bestond uit prikkelende presentaties van Frank Miedema, Decaan Geneeskunde, Universiteit Utrecht & vicevoorzitter Raad van bestuur over de rol van patiënten
bij goede implementatie van onderzoek. Jan van de Winkel, CEO van Genmab, presenteerde innovaties bij therapeutische antilichamen bij kanker en auto-immuunziekten, technologisch maar ook op het gebied van diagnostiek zodat stratificatie van patiënten en dus maatwerk van de behandeling mogelijk wordt. Robert Vries presenteerde het werk van de onderzoekers aan darmstamcellen dat leidde tot de oprichting van HUB, de stichting voor organoid technologie. HUB beheert een biobank van adulte stamcellen als centre for personalised medicine, voor geneesmiddelscreening in samenwerking met bedrijven. Therapeutische toepassingen van diverse stamcellen (lever, darm, pancreas, longen) voor reparatie van diverse erfelijke aandoeningen, zoals cystic fibrosis worden ook onderzocht.
 

De directeur van de Nederlands Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), Jacquelien Noordhoek, vertelde hoe de patiëntenorganisatie de onderzoek agenda bepaalt en vervolgens samenwerkt met onderzoekers in fundamenteel en translationeel onderzoek. Een zeer interessant voorbeeld was dat door middel van organoid kweken van darmstamcellen van CF patiënten, de effectiviteit van medicatie te voorspellen was. Zo krijgt de patiënt waarbij het middel werkt de medicatie, en de ander niet, ook een mooi voorbeeld van maatwerk. In aansluiting op de presentaties waren voor de deelnemende patiënt-vertegenwoordigers twee dates georganiseerd met de deelnemende bedrijven of onderzoekers. Het was een bruisende middag die tot nieuwe contacten en inzichten heeft geleid. De volgende Date2innovate zal eind 2014 plaatsvinden.
 

>>Date2innovate 21 maart groot succes

Print