A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

De basis voor kwalitatief goede zorg: zorgstandaarden.nl

17-11-2011

Veel partijen in Nederland zijn bezig om de zorg voor mensen met een chronische ziekte te verbeteren. Patiëntenorganisaties en zorgverleners ontwikkelen zorgstandaarden die bepalen wat er nodig is voor kwalitatief goede zorg. Deze beschrijven naast de inhoud van de zorg, ook de organisatie van het zorgproces en de indicatoren voor de kwaliteit. Zorgstandaarden helpen de patiënt om goed op de hoogte te zijn en mede richting te geven aan het zorgproces. De website zorgstandaarden.nl bundelt deze zorgstandaarden en wil een platform zijn voor de betrokken partijen.

 

Zorgstandaarden, richtlijnen en patiëntenversies

Zorgstandaarden.nl geeft een overzicht van bestaande zorgstandaarden en degene die nog in ontwikkeling zijn. Door wie is de standaard ontwikkeld, op welke richtlijnen is de zorgstandaard gebaseerd en is er een patiëntenversie beschikbaar. Ook de oorspronkelijke documenten en verantwoordelijke organisaties zijn vindbaar op zorgstandaarden.nl. Daarnaast geeft de website informatie over projecten en activiteiten van het Coördinatieplatform, adviezen en rapporten. Tot slot biedt de website achtergrondinformatie over specifieke onderwerpen die van belang zijn voor de chronische zorg.

 

Interactief

Het Coördinatieplatform roept betrokken partijen, personen en andere geïnteresseerden op om vragen, ervaringen en ideeën met betrekking tot de ontwikkeling van zorgstandaarden met elkaar te delen. Dit kan tijdens speciale bijeenkomsten door het hele land, maar sinds kort ook via de LinkedIn-groep Zorgstandaarden. Zo krijgen we met elkaar overzicht; wat speelt er in de zorg voor mensen met chronische ziekten, waar zitten knelpunten en waar is afstemming nodig.

 

Enthousiast

De eerste ervaringen met de website zijn positief. “De website biedt een mooi actueel overzicht van informatie over zorgstandaarden en aanverwante onderwerpen”, zegt Hanneke Noordam van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de Zorgstandaard Obesitas. “Vaak is dit soort materie toch wat abstract.” Ook Anne-Margreet Strijbis van het Platform Vitale Vaten is enthousiast. “De website geeft overzicht in het land der zorgstandaarden.”

 

Het Coördinatieplatform Zorgstandaarden

De website is ontwikkeld door het Coördinatieplatform Zorgstandaarden voor chronische ziekten. Het Coördinatieplatform is een onafhankelijk adviesorgaan dat overheid en zorg adviseert over zorgstandaarden en verbetering van de zorg voor mensen met chronische ziekten. Het platform bevordert afstemming tussen partijen, signaleert knelpunten, jaagt aan, monitort en is een denktank voor de modelmatige ontwikkeling van zorgstandaarden.

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.zorgstandaarden.nl of neemt contact op met het Coördinatieplatform Zorgstandaarden via cpz@zonmw.nl.

 

 

>>De basis voor kwalitatief goede zorg: zorgstand...

Print