A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Eerste boek over Nederlandse Patiëntenbeweging

29-02-2012

Eerste boek over Nederlandse Patiëntenbeweging

Patiëntenorganisaties zouden meer betrokken moeten zijn bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. Zo ontstaat voor alle partijen – patiënten en wetenschap – een win-winsituatie. Dit stelt Cees Smit in ‘Een nieuwe horizon: de toekomst van de patiëntenbeweging in Nederland’ dat morgen verschijnt. Nooit eerder is dit onderwerp in boekvorm beschreven.

Cultuuromslag
Het boek beschrijft de Nederlandse patiëntenorganisatie, haar financiering en de gevolgen van de bezuinigingen van de overheid. Smit benoemt de mogelijkheden voor een nieuwe strategie. Traditionele patiëntenorganisaties richten zich op drie zaken: voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. Nieuwe patiëntenorganisaties richten zich nu ook op een vierde taak, namelijk de directe participatie in medisch-wetenschappelijk onderzoek en beleid. Voor de onderzoekswereld heeft dit een aanzienlijke meerwaarde, beschrijft Smit. Het boek gaat tevens in op de ontwikkeling van geneesmiddelen en de rol die patiëntenorganisaties daarbij kunnen spelen.
Cees Smit is ervaringsdeskundige op het terrein van chronische ziekten en al veertig jaar actief in de Nederlandse patiëntenbeweging.
 

>>Eerste boek over Nederlandse Patiëntenbeweging...

Print