A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

I AM Summerschool 2017

25-09-2017

Afgelopen zomer participeerde de VSOP in de tweede I AM Summerschool: de jaarlijkse International Amsterdam Medical Summer School on Rare Diseases. Het doel is internationale geneeskundestudenten aan de hand van zeldzame ziekten voorbereiden op een gezondheidszorg waarin de vijf betrokken partijen een rol spelen: patiënten, artsen, farmaceuten, wetenschappers en de politiek.

De internationale geneeskundestudentenvereniging IFMSA-UvA ontwikkelde en organiseerde in samenwerking met twee artsen uit het Academisch Medisch Centrum (AMC), prof. dr. Mario Maas en dr. Gabor Linthorst, een uitdagend programma. De studenten werden uitgedaagd om uit te werken hoe je optimale patiëntenzorg kunt organiseren door de perspectieven van de stakeholders te combineren én buiten de kaders te denken.

Toekomstig arts en zeldzaam

Vanuit het patiëntenperspectief droegen de VSOP en drie patiëntenorganisaties bij aan het programma: Bijniervereniging NVACP, Galactosemie Vereniging Nederland en ALS Patients Connected. VSOP-beleidsmedewerkers Sigrid Hendriks en Marianne Nijnuis gaven in een college inzicht in de rol en activiteiten van de VSOP en de organisatie van zorg rond zeldzame aandoeningen in Nederland. Ook reikten zij handvatten aan hoe je als - toekomstig - arts kunt omgaan met patiënten met (een verdenking op) een zeldzame aandoening. Voorafgaand stelden de studenten vele relevante vragen aan de tijdens een informatiemarkt. 

De circa 30 medisch studenten kwamen uit de Filipijnen, Roemenië, Taiwan, China, Duitsland, Iran, Libanon, Servië, India, Brazilië, Egypte, Hongarije, Kroatië en Cuba. De week droeg bij aan awareness bij deze toekomstige artsen: zij zijn zich beter bewust van hun rol als medicus bij zeldzame aandoeningen en ook hoe zij de andere perspectieven daarbij kunnen laten meewegen. In hun eindpresentaties gaven zij aan meer inzicht te hebben gekregen in de complexe problematiek.

>>I AM Summerschool 2017

Print