A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

In Huisarts en Wetenschap: komt een familie bij de dokter

08-03-2021

Mensen bij wie een erfelijke aandoening is vastgesteld door een klinisch geneticus, krijgen als ‘indexpatiënt’ een familiebrief mee met informatie over de aandoening en de erfelijkheid. Familieleden kunnen met deze brief naar de huisarts en in gesprek gaan over een verwijzing naar een afdeling Klinische genetica.

Er zijn echter signalen dat huisartsen terughoudend zijn met het verwijzen van deze familieleden naar een afdeling Klinische genetica. De achterliggende reden kennen we niet, maar zou te maken kunnen hebben met de misvatting dat verwijzing naar een klinisch geneticus automatisch een DNA-onderzoek betekent en dat dit consequenties kan hebben voor de overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering. In dit artikel gaan we in op die zorgen; we hopen daarmee eventuele terughoudendheid weg te nemen.

Link naar het artikel

Huisarts en Wetenschap is het wetenschappelijk tijdschrift voor huisartsen.

Referentie:

De Ruiter AM, Van Dussen L, Stemkens D, Van Zelst-Stams WA, Van der Lande-Voskuil K, Pot JW. Komt een familie bij de dokter. De familiebrief bij erfelijke aandoeningen. Huisarts Wet 2021;64:DOI:10.1007/s12445-021-1031-4.

 

 

>>In Huisarts en Wetenschap: komt een familie bij...

Print