A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Inbreng VSOP in RIVM rapport over toekomst Cel- en gentherapie 

04-07-2018

Via een interview met beleidsmedewerker Mariette Driessens heeft de VSOP input gegeven aan een verkenning van het RIVM over de toekomstverwachtingen over ATMP's (Advanced Therapy Medicinal Products). Uit deze verkenning blijkt dat er in de komende jaren voor verschillende vormen van kanker en andere ernstige ziekten behandelingen met celtherapie en gentherapie beschikbaar zullen komen. Zo kunnen bijvoorbeeld afweercellen van de patiënt worden bewerkt om een tumor te herkennen en uit te schakelen, bijv. de CAR T cellen. Een andere veelbelovende ontwikkeling is gentherapie voor zeldzame aandoeningen zoals hemofilie. Deze ziekte is met gentherapie te genezen. 

De onderzoekers constateren belemmeringen die een succesvolle behandeling met ATMP’s vooralsnog in de weg staan. Zo zijn ATMP’s moeilijk in te passen in de huidige wetgeving voor markttoelating van geneesmiddelen. Andere belemmerende factoren zijn financiering (de ontwikkeling van ATMP’s is kostbaar) en de maatschappelijke druk om ATMP’s al beschikbaar te maken voor patiënten zonder dat het werkingsmechanisme of hoe lang het werkt goed bekend is. 

Mariette Driessens, beleidsmedewerker van de VSOP, is ook patiëntvertegenwoordiger bij het Comité voor Advanced Therapies bij de EMA.

Hier vindt u het RIVM rapport.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariëtte Driessens, beleidsmedewerker VSOP

 

>>Inbreng VSOP in RIVM rapport over toekomst Cel-...

Print