A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Informatie uit PIL beschikbaar voor aanstaande ouders

28-11-2018

Eerder dit jaar kwam de Preconceptie Indicatie lijst (PIL) gereed. Deze beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg en moet ervoor zorgen dat risico’s voor moeder en kind tot een minimum beperkt worden. De PIL is echter specifiek voor zorgverleners geschreven. Dit terwijl de inhoud ervan voor (aanstaande) ouders enorm relevant is. Erfocentrum en VSOP zijn daarom gestart om de informatie uit de PIL te vertalen voor aanstaande ouders. De medische onderwerpen zijn inmiddels verwerkt op strakszwangerworden.nl en zwangerwijzer.nl. 

Ontstaan van de PIL

In april 2014 is op initiatief van College Perinatale Zorg (CPZ) gestart met de ontwikkeling van een multidisciplinaire kwaliteitsstandaard: de Preconceptie Indicatie lijst (PIL). De PIL beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van bestaande richtlijnen. De VSOP nam deel aan de PIL werkgroep. Doel van de PIL is om het gebruik van preconceptiezorg te vergroten en de zorg meer uniform te laten zijn.

Patiëntenversie ontbrak 

In 2018 is de PIL in definitieve vorm gereed gekomen, maar was er niet voorzien in een patiënten versie. Dit terwijl de inhoud van de PIL voor (aanstaande) ouders enorm relevant is. 
Erfocentrum en VSOP zijn daarom gestart om de informatie uit de PIL te vertalen voor aanstaande ouders. De  medische onderwerpen uit de PIL zijn inmiddels verwerkt in twee bestaande, succesvolle kanalen richting vrouwen en mannen met een kinderwens, de websites www.strakszwangerworden.nl en www.zwangerwijzer.nl. Beide kanalen bereiken gezamenlijk jaarlijks meer dan 100.000 vrouwen met een kinderwens (of heel vroeg in de zwangerschap). 

Binnenkort zijn de niet-medische onderwerpen uit de PIL (Arbeidsomstandigheden  en Leefstijlfactoren) aan de beurt, zodat in 2019 alle belangrijke informatie uit de PIL op een gebruikersvriendelijke manier is verwerkt in de genoemde websites. 

Benieuwd naar de websites?

Strakszwangerworden.nl is dé laagdrempelige website voor preconceptievoorlichting. De website is tot stand gekomen na samenwerking  met alle beroepsgroepen.
 
ZwangerWijzer is een instrument voor risico-inventarisatie en voorlichting over preconceptionele
risico’s. Door het invullen van een vragenlijst ontdekken invullers hun risicoboodschappen en worden ze voorzien van informatie die is afgestemd op hun specifieke risico’s.

>>Informatie uit PIL beschikbaar voor aanstaande...

Print