A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

International Clinical Trials Day

30-04-2021

Clinical Trials Day wordt elk jaar gehouden op 20 mei om de eerste gerandomiseerde klinische proef die door James Lind in 1747 werd uitgevoerd, te herdenken. Ondanks het feit dat klinisch onderzoek een grote vlucht heeft genomen over de afgelopen decennia, loopt het onderzoek bij kinderen nog achter. Zeker voor kinderen met een zeldzame aandoening is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van medicijnen. 

Medicijnen voor kinderen niet altijd bewezen veilig en effectief

Bij maar liefst 40-70% van de medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven, is niet onderzocht is hoe veilig en effectief ze zijn voor kinderen. Artsen moeten afgaan op onderzoek wat gedaan is met volwassenen en op praktijkervaring van collega’s. In Nederland werd hiervoor het Kinderformularium ontwikkeld met een overzicht van alle on- en off label medicijnen.

De VSOP pleit voor beter onderzoek bij kinderen. Op onze website kindenonderzoek.nl vinden ouders, kinderen en onderzoekers veel informatie over klinisch onderzoek. De tools en informatie op deze site werd o.a. ontwikkeld door de onderzoeksgroep 'Kind en Onderzoek' die voor hun werk een ZonMw parel ontvingen.

Daarnaast werkt de VSOP nationaal en internationaal samen met medische centra voor inbreng van het patiëntenperspectief. Het samenwerkingsverband Pedmed-NL helpt onderzoekers om meer en beter klinisch onderzoek bij kinderen te doen. Want kinderen hebben recht op goede en veilige medicijnen. Pedmed-NL maakt op zijn beurt onderdeel uit van het internationale consortium Conect4Children

Lees meer in het artikel dat wij schreven voor PlanetHealth 

Meer informatie:

Geschiedenis van klinisch onderzoek

Hoewel het lijkt alsof klinische onderzoeken vrij nieuw en modern zijn, begon het eigenlijk al in de 18e eeuw. In 1747, om precies te zijn, werkte James Lind, een chirurg, op een van de schepen van de Britse Royal Navy-vloot, de HMS Salisbury. Een veel voorkomende ziekte voor bemanning in die tijd was scheurbuik - veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. De meeste van degenen die de ziekte opliepen, stierven door een infectie aan hun tandvlees en overmatig bloeden. Dit was een gegeven voor James Lind, maar hij dacht dat hij misschien wel de remedie voor deze ziekte zou kunnen vinden. Om dat te doen, verzamelde hij 12 mannen om een ​​test uit te voeren, waarbij hij citrusvruchten aan sommigen gaf en de anderen niet. Dit was de eerste klinische test die ooit is uitgevoerd. Hij wilde bepalen of het geven van citrusvruchten aan mensen scheurbuik kan voorkomen. Het bleek dat scheurbuik niet ontstond bij degenen die citrusvruchten aten, vooral omdat deze vruchten erg rijk zijn aan vitamine C. Tegenwoordig gebruiken veel medische professionals klinische onderzoeken om antwoorden te vinden op verschillende medische vragen.

Klinische trials zijn nu de belangrijkste pijler van op  bewijs gebaseerde geneeskunde (‘Evidence based medicine’), naast natuurlijk klinische expertise en de waarde van ingrepen voor de patient.

>>International Clinical Trials Day

Print