A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Medicijnen Pompe en Fabry blijven voorlopig vergoed

31-01-2013

De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven in 2013 vergoed vanuit het basispakket. Dat liet minister Schippers gisteren aan de Tweede Kamer weten in haar reactie op het CVZ advies over deze middelen. Ze neemt hiermee dit deel van het CVZ advies over.

Onderhandelen over de prijs

Naast de voorlopige voortzetting van de vergoeding adviseerde het CVZ tevens om door te gaan met de onderhandelingen over de prijs van deze middelen. Vanwege de zeer hoge kosten van deze medicijnen besloot minister Schippers vorig jaar om in onderhandeling te treden met beide fabrikanten. ‘Een bevredigende uitkomst van deze onderhandelingen is essentieel voor de voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen. Ik ga ervan uit dat alle partijen zich dit realiseren,’ aldus Schippers. Zij wijst specifiek op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten:  ‘Zij hebben de grootste invloed of in 2014 deze weesgeneesmiddelen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten vergoed worden aan deze kwetsbare patiëntengroep. Ik ga ervan uit dat fabrikanten zich dit ook zullen realiseren en zich zullen inspannen en hun prijsbeleid hierop zullen aanpassen.'

Geen apart financieringssysteem weesgeneesmiddelen

Het advies van het CVZ om voor weesgeneesmiddelen een apart financieringssysteem op te zetten wordt niet overgenomen. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij ziet dan ook geen voordelen in een apart financieringssysteem. Weesgeneesmiddelen zijn middelen voor zeldzame ziekten. Door het lage aantal gebruikers zijn de kosten voor deze medicijnen vaak zeer hoog.
 

Reactie VSOP

Cor Oosterwijk, directeur VSOP, liet gisteren via Twitter weten het een wijs besluit van Schippers te vinden om Pompe en Fabry in het basispakket te laten. Echter er is meer nodig dan een beroep op het geweten van de farmaceutische industrie.
 

>>Medicijnen Pompe en Fabry blijven voorlopig ver...

Print