A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Meer aandacht voor stollingsproblemen bij vrouwen

26-11-2018

De VSOP werkte samen met de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten (NVHP) aan een publieksbrochure over vrouwen met stollingsproblemen. Deze komen vaker voor dan gedacht en uitten zich vaak in extreme menstruatiebloedingen. Artsen zeggen daarvan te snel; dat hoort nu eenmaal bij het vrouw-zijn. Tijd voor meer bewustwording bij vrouwen en hun artsen. 

Bloedneuzen en blauwe plekken

Hevige menstruaties, bloedneuzen, blauwe plekken of hevig bloedverlies na een operatie, tandheelkundige ingreep of bevalling. Artsen denken bij deze klachten niet vaak in de richting van stoornissen in de bloedstolling. Bij vrouwen die met hevige menstruatieklachten naar de dokter gaan, blijkt dit in 29% van de gevallen toch de oorzaak te zijn. De diagnose wordt vaak laat of helemaal niet gesteld en dat heeft een grote impact op het dagelijks leven van deze vrouwen. 

Aantallen onbekend

Het aantal vrouwen met een stollingsstoornis is niet precies bekend. Naar schatting zijn er in Nederland 2.000 draagsters van Hemofilie, 10.000 vrouwen met de ziekte van Von Willebrand en 800 vrouwen met bloedplaatjesaandoeningen. Dit is waarschijnlijk slechts een klein gedeelte van de vrouwen met bloedingssymtomen die daadwerkelijk een diagnose hebben gekregen. Velen leven met een dergelijke aandoening zonder dit te weten. 

Meer aandacht 

Stollingsstoornissen zijn vaak goed te behandelen. De Nederlandse Vereniging van Hemofilie-patiënten vroeg daarom de VSOP om mee te helpen aan het vergroten van het bewustzijn voor stollingsstoornissen bij meisjes en vrouwen. Door middel van deze brochure hopen we meer meisjes en vrouwen te bereiken die met deze klachten rondlopen zodat zij sneller de juiste behandeling kunnen krijgen. 

Dit project kwam tot stand binnen het voucherproject 'Bijzondere zorg voor bijzondere aandoeningen'. Het projectvoorstel 'Bijzondere zorg voor bijzondere aandoeningen' is dankzij 63 vouchers van 23 patiëntenorganisaties toegekend door het Ministerie van VWS - FondsPGO voor de periode 2016 - april 2019. 
 

>>Meer aandacht voor stollingsproblemen bij vrouwen

Print