A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

NIPT mogelijk als eerste zwangerschapsscreeningstest

30-03-2017

Zwangere vrouwen in Nederland kunnen per 1 april 2017 kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als eerste test voor de screening op down-, edwards-, en patausyndroom. Vanaf dan hebben zij de keuze uit de al bestaande combinatietest, de NIPT of om niet te laten screenen. De NIPT maakt deel uit van een wetenschappelijke implementatiestudie.
 

De start van de NIPT als eerste screeningstest is in de afgelopen maanden intensief voorbereid door de acht universitair medische centra (UMC's), de betrokken beroepsgroepen, de VSOP, de NIPT-laboratoria, de Regionale Centra voor Prenatale Screening en het RIVM Centrum voor Bevolkingsonderzoek. De UMC's bieden de test de komende drie jaar aan in het kader van de TRIDENT-2 studie. Informatie over deze studie is te vinden op www.meerovernipt.nl. Het RIVM ontwikkelde nieuw voorlichtingsmateriaal voor zwangeren en hun partner. Hierin staat uitgelegd welke keuzes ze hebben ten aanzien van deze screening.

Counseling

Een goede counseling van zwangeren staat bij het aanbieden van prenatale screening voorop. Zwangeren moeten goed geïnformeerd kunnen kiezen tussen wel of niet deelnemen aan de screening. Geschoolde counselors begeleiden de vrouwen bij hun keuzes maken. Dit zijn veelal de eigen verloskundige of gynaecoloog. Het RIVM ontwikkelde samen met de regionale centra voor prenatale screening en andere experts materialen voor de counselors, om hen goed te informeren over de aankomende verandering. Daarnaast zijn alle counselors voor prenatale screening verplicht bijgeschoold, voorafgaand aan de invoering van de NIPT.

Op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kunnen zwangeren en hun partner meer lezen over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de verschillende screeningstesten. De website bevat ook de keuzehulp 'Bewust kiezen'. Deze kan helpen om gedachten over de screening op een rij te zetten.
 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Elsbeth van Vliet-Lachotzki, arts en beleidsmedewerker Erfelijkheid en Perinatale Zorg VSOP via 035 - 603 40 40 en e.v.vliet@vsop.nl

 

>>NIPT mogelijk als eerste zwangerschapsscreening...

Print