A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

 Oproep deelname aan onderzoek 'Erfelijkheid en Kinderwens' 

03-07-2019

Wanneer een erfelijke aandoening in de familie zit, worden (echt)paren geconfronteerd met vragen over wat zij moeten doen bij een kinderwens. Immers, het risico bestaat dat de aandoening overgedragen wordt aan het kind. 

Paren hebben in dat geval een aantal keuzes. Sommige paren proberen gewoon zwanger te worden. Maar er zijn ook verschillende medische mogelijkheden om te voorkomen dat je een kind met een erfelijke ziekte krijgt, Preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD), Prenatale diagnostiek (PND), gebruik van donoren voor eicel of zaadcel. Er zijn ook mensen die toch besluiten niet aan kinderen te beginnen. Of adoptie- of pleegouder te worden. Dit kunnen lastige keuzes zijn. 

Ervaringsverhalen gezocht

In de studie ‘Erfelijkheid en Kinderwens’ onderzoekt de Universiteit Maastricht wat de overwegingen zijn om voor het een of het ander te kiezen. De VSOP is projectpartner in dit onderzoek. 
Voor deze studie willen zij ervaringsverhalen horen van paren die voor deze keuzes hebben gestaan. Specifiek zoeken zij:

  • Paren die ervoor kozen op een natuurlijke manier zwanger te worden (zonder genetisch onderzoek) of 
  • Paren die hebben afgezien van het (verder) krijgen van kinderen

Wat betekent meedoen aan het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit een gesprek met een of beide partners over hoe u tot uw beslissing omtrent uw kinderwens bent gekomen en hoe u dit heeft ervaren. Het gesprek duurt ongeveer 1 uur en kan plaatsvinden bij u thuis of op een andere locatie naar keuze. Naast eventuele reiskostenvergoeding ontvangt u een cadeaubon van 20 euro per paar voor deelname aan het interview.

Wilt u meedoen of graag meer informatie, neem dan contact op met de onderzoeker: Yil Severijns, / 043-3882404.

>> Oproep deelname aan onderzoek 'Erfelijkheid en...

Print