A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Onderzoek naar 13-weken echo gestart

08-09-2021

Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren in Nederland een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen.

De studie is onderdeel van de landelijke wetenschappelijke studie IMITAS. Het doel van deze studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 wekenecho opwegen tegen de nadelen ervan.

De zwangere kan al vroeg in de zwangerschap weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. Er is zo meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat de zij met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

In de IMITAS studie wordt onder andere bekeken hoeveel zwangeren er - na het uitgebreide gesprek - kiezen voor de 13 wekenecho. Ook kijken de onderzoekers naar de ervaringen van zwangeren en professionals. De VSOP maakt onderdeel uit van de projectgroep van de IMITAS Studie. De studie loopt tot 2024. Na de studie beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) of de 13 wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.

Meer informatie e.v.vliet@vsop.nl

>>Onderzoek naar 13-weken echo gestart

Print