A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

Ook zogenaamde 'onbehandelbare' aandoeningen in de hielprik

10-07-2015

Minister Schippers van VWS heeft op 9 juli haar definitieve reactie op het recente Gezondheidsraadadvies betreffende de neonatale screening (hielprik) naar de Tweede Kamer verstuurd. 

De VSOP pleit al jarenlang voor de mogelijkheid om ouders ook de keuze te geven hun pasgeboren kind te laten screenen op aandoeningen die weliswaar niet helemaal te genezen of te voorkomen zijn, maar die - indien gediagnosticeerd tijdens de hielprik - toch op andere manieren behandelbaar zijn. De term 'onbehandelbare aandoening' vindt de VSOP in de verband daarom onjuist. 

De VSOP is dan ook blij verrast dat de minister zegt: "Daarom wil ik een neonatale hielprikscreening opzetten op onbehandelbare aandoeningen waarvoor ouders kunnen kiezen. Ik ga bekijken hoe dat daadwerkelijk en zorgvuldig kan worden georganiseerd".

Ook over andere besluiten van de minister is de VSOP positief. Ze kiest ervoor zinvolle nevenbevindingen van de hielprik te benutten, handhaaft de melding van dragerschap op sikkelcelziekte en zal de Gezondheidsraad vaker om advies gaan vragen, zodat aandoeningen die daarvoor in aanmerking komen sneller dan nu het geval is in het screeningsprogramma kunnen worden opgenomen. 

Klik hier voor de brief van de minister en hier voor de eerdere brief van de VSOP aan de minister.

>>Ook zogenaamde 'onbehandelbare' aandoeningen in...

Print