A A Lettergrootte
  • headerfoto-pillen

VSOP werkt mee aan Werkwijzer voor DNA-analyse

19-11-2018

Het verzamelen en interpreteren van genetische profielen van patiënten is nog onvoldoende gestandaardiseerd. Dat betekent veel dubbel werk maar vooral: de patiënt profiteert nog te weinig van de voordelen van DNA-analyse. Een breed samenwerkingsverband van wetenschappers, artsen en patiënten heeft subsidie van ZonMw gekregen om een werkwijzer voor DNA-datamanagement te maken. Dit ambitieuze project, onder leiding van de afdeling Genetica van het UMCG, brengt wetenschap en patiëntenzorg dichter bij elkaar. De VSOP neemt deel aan dit project en vertegenwoordigt het patientenperspectief. 

Van steeds meer mensen zijn genoomdata beschikbaar. Dit zijn gegevens over hun genetische profiel. Bijvoorbeeld omdat patiënten met kanker of een zeldzame ziekte tegenwoordig routinematig op afwijkingen in hun gehele DNA worden onderzocht. Dit wordt ook wel ‘sequencen’ genoemd. Deze data zijn waardevol voor de ontwikkeling van personalised medicine: een behandeling op maat. 

Behandelaars kunnen zo bijvoorbeeld beter rekening houden met erfelijke verschillen in de reactie van een tumor op kankermedicijnen. En de data helpen bij een tijdige diagnose en eventuele behandeling van zeldzame aandoeningen, omdat ze laten zien welke DNA-bijzonderheden met de ziekte samenhangen. Maar dan moeten deze data wel op een eenduidige manier zijn verzameld en opgeslagen, zodanig dat ze geschikt zijn voor vergelijking en hergebruik

Het proces van genome sequencing is complex en er zijn veel verschillende professionals bij betrokken. Maar het begint en eindigt altijd bij de patiënt en diens arts. Uit de analyse van het genetisch profiel moet een eenduidig en vooral begrijpelijk advies voortkomen, waarmee zij verder kunnen. De werkwijzer start dan ook bij de patiënt en komt daar ook weer bij terug. 

>>VSOP werkt mee aan Werkwijzer voor DNA-analyse

Print