A A Lettergrootte

CARoSO

De VSOP organiseert voor de CARoSO studie de patiëntenadviesraad.

Het onderzoek

In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 500 patiënten, vaak jonge mensen, met klachten die passend zijn bij het darmslagader compressiesyndroom. Veel van hen komen in MST, het Nederlandse expertcentrum voor maag-darm doorbloedingsstoornissen, voor een analyse en eventueel een kijkoperatie waarbij het middenrifbandje wordt doorgeknipt. 70 tot 80% van de patiënten ervaart na deze in MST ontwikkelde kijkoperatie een duurzame verbetering van de kwaliteit van leven. Het is echter nooit overtuigend bewezen dat het positieve effect komt door het doorknippen van het middenrifbandje of dat het komt door een zogenaamd placebo-effect. Een placebo-effect is het effect dat niet door het doorknippen van het middenrifbandje zelf komt, maar door de verwachting die de patiënt zelf heeft van de behandeling.

In deze nationale studie wordt onderzocht of het doorknippen van het middenrifbandje een langdurige vermindering van de klachten geeft of dat het toch een placebo-effect is. 70 patiënten doen mee aan het onderzoek. Bij 35 patiënten wordt het middenrifbandje tijdens een kijkoperatie doorgeknipt. De andere 35 patiënten krijgen een ‘nep-operatie’ waarbij de patiënten wel onder narcose worden gebracht en er kleine sneetjes worden aangebracht in de buik (net zoals bij de kijkoperatie). Het middenrifbandje wordt echter niet doorgeknipt. Patiënten en onderzoekers weten tijdens het onderzoek niet welke behandeling ze krijgen. 

De VSOP organiseert de patiëntenadviesraad. Zes patiënten buigen zich over documenten, procedures en bespreken de voortgang van het onderzoek.

De studie wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente.

Het Zorginstituut Nederland en ZonMw financieren het onderzoek.

Terug naar het overzicht

>>>Projecten Nederland

Print